top of page

Sobre la Regulació Emocional II

L'esgotament emocional com animal de companyia


I si he acceptat l’esgotament emocional com animal de companyia?


En temps de pandèmia aquesta és una possibilitat més que plausible. Pot molt ben ser que el nostre esgotament emocional s’hagi convertit en una mascota fidel que ens acompanya a tot arreu, com el molest soroll d’una nevera vella del que no prenem consciència fins que s’atura.


A continuació us exposo un seguit de pistes per dilucidar si heu afegit un nou membre a la vostra família.

Vius el teu dia a dia:

amb alteracions del son

amb més irritabilitat

amb menys paciència

amb sensacions físiques d’opressió al pit, o malts d’esquena, cervicals…

amb més tendència a personalitzar en els conflictes

amb trastorns digestius

amb la sensació que no es valora el que fas

amb certa apatia i desmotivació

amb moltes ganes que et toqui la loteria o pensant molt sovint en les Maldives

O bé, un dia et sorprens pensant que els alumnes et cauen una mica malament i els seus pares també i fins i tot tu et caus una mica malament…


Si us heu reconegut en algun d’aquests ítems, això vol dir que teniu mascota nova i si no adopteu una actitud ferma i activa al respecte us acompanyarà fins i tot durant les tan esperades vacances d’estiu. Aquesta postura ferma i activa es basa en la decisió de construir un espai de cura emocional on dur a terme aquelles activitats i estratègies de regulació emocional.


I quines són aquestes estratègies?


En primer lloc, existeixen les estratègies d’afrontament. Són les que ens ajuden a descarregar la tensió pròpia de les emocions desagradables i l’estrès. Aquí trobem les activitats de descàrrega, ideals per expulsar l’energia pròpia d’algunes emocions desagradables i l'estrès i les activitats d’aquietament. Aquestes són les que ens ajuden a connectar amb la calma i la quietud. Són l’oasi al que podem acudir per aturar i relaxar-nos.


En segon lloc, trobem les estratègies que mobilitzen la nostra capacitat de generar emocions agradables. Contraresten la química pròpia de l’estrès i generen benestar emocional. Aquí trobem les activitats de distracció i divertiment ideals per viure emocions com l’alegria, l’humor o l’entusiasme i les activitats de transformació. Aquestes ens permeten viure experiències basades en l’esperança, l’amor, la gratitud, la benevolència i la compassió.


En aquest post us adjunto un document perquè pugueu veure exemples de totes aquestes estratègies i perquè pugueu prendre consciència de si les esteu posant en marxa en el vostre dia a dia.


L'exercici demana que poseu el focus en una setmana normal de la vostra vida. La intenció és que pareu atenció a la freqüència en la que us impliqueu en les estratègies plantejades; tenint en compte que s’aconsella implicar-se en alguna d’elles cada dia.


Si convertim aquestes estratègies de regulació emocional en un hàbit, el soroll de la nevera pararà i l’esgotament emocional deixarà de ser el nostre animal de companyia.



Exercici estratègies de regulació emocio
.
Download • 495KB



bottom of page