top of page

Sobre les emocions



Abans de començar a parlar de quines Competències Emocionals podem posar en marxa per col·laborar amb tot allò que estem vivint, val la pena reflexionar sobre 4 aspectes importants de l’univers emocional.


Vulguem o no les emocions tenen un paper preponderant

en les nostres vides


És un fet provat. Ens agradi o no, vulguem o no, les emocions tenen un paper preponderant en la nostra manera de pensar, de comportar-nos i en la presa de decisions. Molta atenció aquí, perquè és precisament prenent decisions com determinem el nostre futur i el dels altres. I sí, les emocions tenen un paper preponderant en com decidim. Que quan obris la porta de casa a les vuit del vespre li clavis un escàndol al teu fill per anar descalç o no li clavis, té molt a veure amb les emocions que has experimentat al llarg del dia. En temps de pandèmia i de molta fatiga acumulada l’escàndol està servit. En canvi, amb una butlleta premiada de l’Euromillones a la butxaca, no.



Ni bones ni dolentes, les emocions són simplement útils.


Com que els éssers humans qualifiquem allò agradable de bo i allò desagradable de dolent, hem caigut en l’error de pensar que hi ha emocions bones i emocions dolentes. En realitat les emocions només admeten un qualificatiu, el d'útils. Sense les desagradables no ens allunyaríem de les amenaces i sense les agradables no ens acostaríem a les oportunitats. En el moment que considerem les emocions agradables com a bones obviem que seria molt mala idea que una cirurgiana ens operés d’una cardiopatia embriagada d'eufòria. En el moment que considerem les emocions desagradables dolentes impedim que infants i joves connectin de manera honesta i sense judici amb processos emocionals tan naturals com la tristesa, els gelos o l’enveja. I, si no connecten amb aquestes, ni gestionen, ni elaboren la seva experiència emocional.


Sentim emocions però nosaltres no som les nostres emocions.


Certament, el nostre cervell tradueix constantment tota percepció humana, externa o interna, del passat del present o del futur en una emoció. Però això no significa que nosaltres siguem les nostres emocions. A diferència de la resta de mamífers, tenim la capacitat de crear un espai entre el que sentim i nosaltres mateixos/es per poder reflexionar i ponderar les nostres respostes. Poca broma perquè aquest és l'espai que ens fa lliures. Avui en dia el món sencer està disposat a que ens confonguem amb les nostres emocions i votem a un partit polític, comprem un cotxe superelèctric o aguantem una estona més enganxats a una pantalla. Gran part de la nostra llibertat passa per crear i defensar aquest espai i no perdre de vista que per intensa i embriagadora que sigui la nostra vivència emocional nosaltres no som les nostres emocions.


Les nostres reaccions emocionals parlen més d'allò que passa dins nostre que no pas del que passa fora.


Sense excepció, petits i grans portem dins nostre un grapat de totes les emocions que existeixen. Les hem acumulat al llarg de la vida, a través de les nostres vivències. D’algunes emocions en tenim guardada molt poca quantitat però n’hi ha d’altres que ocupen un gran espai dins nostre. Tant espai que amb prou feines i caben. Quan és així vessen hi ho tenyeixen tot. Per aquest motiu a una persona amb molta ira dins tot l’enfada, mentre que una persona amb molta gratitud dins veu motius per agrair allà on mira. En gran mesura les nostres reaccions emocionals tenen més a veure amb allò que passa dins nostre que amb allò que passa fora.


Reflexionar sobre tot això ens deixa en diposició de començar a treballar les nostres competències emocionals, cosa que començarem a fer en el següent post. Mentrestant deixo unes preguntes per pensar-nos a nosaltres mateixos i mateixes:


- Del dia d'avui observa els teus pensaments, els comportaments i les decisions que has pres i, tirant del fil enrere, fes una llista de les emocions que hi han tingut un paper preponderant.


- En el dia d'avui has aconseguit crear i defensar un espai entre tu i les teves emocions des d'on fer pausa i ponderar les teves emocions? O bé t'has deixat arrossegar per allò que has sentit i, per exemple, has canviat el teu vot, has instal·lat una alarma a casa o has decidit comprar-te un cotxe nou?.


- Quines emocions creus que avui han ocupat un espai més gran en tu? Han sigut agradables o desagradables? D'energia alta? baixa?.


bottom of page